tiistai 18. marraskuuta 2014

"Ope, voidaanks me vielä jatkaa ruuan jälkeen?"

Mustikkamehua kahdessa kerroksessa!
Kuva: Petri Pihko

Olen tottunut retkeilemään luokkani kanssa verraten paljon. Tänä syksynä tilanne on kuitenkin ollut sellainen, että yhtä vielä tulevaisuudessa häämöttävää retkeä lukuunottamatta olemme pysyneet koulun tiloissa. Olemme kuitenkin olleet siinä onnellisessa asemassa, että olemme saaneet nauttia aika monen mielenkiintoisen ihmisen vierailuista luokassamme. ("Ope, sulla on tosi monenlaisia ystäviä!" - Kiitos ystävät, olette olleet tässäkin suhteessa korvaamattomia!)

Luonnontieteiden saralta luokassamme on vieraillut kaksikin ihmistä. Ensin saimme osallistua Ilmiömäistä! -työpajaan, jossa oppilaat pääsivät alun taikashown jälkeen itse kokeilemaan erilaisia fysiikan ja kemian alaan liittyviä ilmiöitä ja miettimään niille selityksiä. Työpajassa riitti onneksi enemmän vauhtia kuin vaarallisia tilanteita!

Pari viikkoa sitten saimme vieraaksemme Jyväskylän yliopistosta "ihan oikean professorin" eli Pihkon Petrin. Petri ja oppilaat tulivat mainiosti juttuun ja kysyipä eräskin, onko professorina oleminen samanlaista kuin Aku Ankassa... Ihan pelkäksi jutteluksi tunti ei kuitenkaan mennyt, vaan Petri oli tuonut mukanaan meille Nuuksion mustikoita ja vähän muitakin kotikeittiöstä löytyviä tykötarpeita..Oppilaat saivat mietittäväkseen, miten vedestä voisi saada aikaan kaksi erivätistä kerrosta. Ylläolevasta kuvasta päätellen tämä maailmanensi-iltansa saanut koejärjestely tuotti onnistuneen tuloksen.

Onnistuneen kokeen tekemisen jälkeen oppilaat halusivat tehdä omia kokeiluitaan annetuilla aineilla, ja saimmekin aika monenlaisia reaktioita aikaan. Taisi muuten olla ensimmäinen kerta, että oppilaita piti patistaa syömään, ettei emäntä ennätä kerätä ruokia pois. Petri tuli kanssamme syömään ja juttelimme pöydässä osan oppilaista kanssa. Minusta oli hienoa kuulla, että aika monen mielestä tällainen hitaampi ja rauhallinen työote oli itse asiassa ollut palkitsevaa. Osa oppilaista halusi jäädä vielä ruokailun jälkeen ja heidän koulupäivänsä päätyttyä tekemään kokeita luokkaan. 

Minusta tämän vierailun parasta antia ainakin itselleni oli nähdä, kuinka mutkattomasti ja toinen toisiaan arvostaen Petri ja oppilaat toisiinsa suhtautuivat. Kunnioittava asenne synnyttää kunnioitusta puolin ja toisin. Uskoakseni saimme kaikki vierailusta paljon, ja sen pohjalta toivottavasti pääsemme jatkamaan yhteistyötä. Kiitos, Petri!

Ps. En malta olla jakamatta Petrin kommenttia: "Nyt kun mä olen ollut täällä sun luokassa, ymmärrän sun blogiakin paremmin." Lainaus ei liene ihan sanatarkka, mutta noin sen muistan.2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Tämä sinun luokkasi on kyllä aivan paras! Juuri sellaisia oikeita persoonia, joita ei ole vielä onnistuttu puristamaan mihinkään muottiin. Jatka vain samaan malliin, Ulla!

    Mustikkakerrokset tosiaan olivat ensikokeilussa täällä Ullan luokassa. Kaikki toimi loistavasti!

    VastaaPoista