lauantai 13. syyskuuta 2014

"Ope, kiitti, että päätit sittenkin olla nolaamatta meidät!"

Omakuva iltapäivältä.

Tänään oli SE päivä. Siis se päivä, jonka oletettavasti jokainen alakoulun opettaja tunnistaa päiväksi, jolle ei kannata ladata kovin suuria akateemisia tai muitakaan tavoitteita - koulukuvauspäivä. Kuluneiden lähes viidentoista opevuoden aikana olen jo oppinut (jos mahdollista) varaamaan päivän ensimmäisen kuvausvuoron luokalleni. En yhtään ihmettele, että kuvattavaksi suostuminen on lapsille tiukka paikka, sillä sitä se on aika usein itsellenikin. Ja jos kuvaamista joutuu jännittämään koko päivän, ei välttämättä riitä voimia opiskeluun tai rauhalliseen käytökseen.

Eräs luokkamme oppilaista tervehti minua aamulla ensimmäisenä tuolla otsikossa olevalla kommentilla. Olin onnistunut saapumaaan kouluun suht koht inhimillisen näköisenä. Parina viime vuonna kun olen unohtanut koko kuvauksen... Niin ja en ollut eilisistä uhkauksistani huolimatta pukeutunut Rölliksi. Toisen suusta sain kuulla tänään näyttäväni kyllä paremmalta "niillä pitkillä hiuksilla" ja kolmannen mielestä näytti siltä, kuin minulla ei olisi hiuksia lainkaan; aamulla kun olin kiireessä letittänyt hiukset pään ympärille palmikoksi. :D

Osa oppilaista on sitä mieltä, että viimeistään nyt olen todella hurahtanut pöllöihin, kun bongasivat tänä aamuna korvistanikin pöllökorvikset. Luokassa niitä on seikkaillut koko alkusyksyn. Välillä on huimaa huomata kuinka pieniinkin ulkonäöllisiin juttuihin oppilaat kiinnittävät huomiota. Mutkattomista väleistä seuraa se, että olen saanut kuulla vastaavanlaisia kommentteja aina silloin tällöin, mutta kertaakaan en ole kokenut niiden olleen ilkeämielisiä tai loukkaantunut niistä. Valitettavasti osalle suomalaisista oppilaista ja opettajista ulkonäköön(kin) kohdistuvat ilkeämieliset kommentit ovat arkipäivää. Vaikka kommentit kertovat yksinomaan lausujastaan, ei niiden sisältö useinkaan voi olla satuttamatta. Hus, pois sellaiset kommentoinnit!

Ulkonäköasiat saivat muutenkin tänään aikaan keskustelua luokassamme. Olen onnellinen siitä, että  meidän luokkaan uskaltaa niin ope kuin oppilaatkin tulla meikittä. Ihan yhtä ymmärrettävää on, että jokainen haluaa näyttää mahdollisimman hyvältä koulukuvassa, joten pojat pääsivät ihmettelemään ja ihastelemaan nätisti meikattuja tyttöjä ja tytöt taas poikien laitettuja hiuksia. Keskustelua syntyi kuitenkin siitä, että tarvitsevatko tytöt meikkiä näyttääkseen nätiltä. Asiaa kommentoineet pojat tuntuivat olevan sillä linjalla, että ilman meikkiä on heidän mielestään parempi. Osa (viisaasti?) piti suunsa kiinni.

Eräs väärinymmärryksen hetki koettiin ja korjattiin keskustelun aikana siinä kohden, kun varsin painokkaasti totesin, että vain mukavat kommentit toisten ulkonäöstä ovat sallittuja. Kuulemma kuulosti siltä, että vain yksi mielipide on sallittu esim. tuon meikkaamisen suhteen. Päädyin sitten selittämään, että jokaisella saa olla mielipiteensä ja nämä ovat makuasioita, MUTTA kenenkään loukkaamiseen ei meillä ole oikeutta ja siksi vähemmän mukavat kommentit on syytä pitää suun sisäpuolella.

1 kommentti:

  1. Kirjoitin tekstin perjantaina, mutta julkaisu näköjään siirtyi lauantain puolelle.

    VastaaPoista